Opplevelser

En enkel guide til å handle lyskilder og lamper på nett


Å handle lamper på nett er ikke komplisert, så lenge som du velger en seriøs forhandler med fokus på det norske markedet. Å importere lamper selv kan være risikosport, både med tanke på tilkoblinger, godkjenninger, mål, toll og moms. Det skal heller ikke være nødvendig, med tanke på at de store norske nettbutikkene tilbyr et både bredt og dypt utvalg lamper.

Finn inspirasjon og utforsk forskjellige alternativer

Det kan være litt overveldende å handle lamper på nett, utvalget er mangedobbelt større enn det du vil finne i en vanlig fysisk møbel- eller interiørbutikk. Ikke bli stresset av de mange forskjellige valgene, men bruk heller litt tid på å finne inspirasjon og orientere deg i markedet. For de aller fleste er lamper i hundretusenkronersklassen, som den klassiske taklampen Artichoke, langt utenfor budsjettet – men det skader ikke å benytte de som inspirasjon.

Dessuten er det greit å ha i bakhodet at det finnes svært få «rett» og «galt» når det gjelder lamper og belysning. Mange nettbutikker sorterer lamper etter forskjellige rom, men det er selvfølgelig ikke noe i veien for å benytte en lampe tiltenkt stue i et helt annet rom.

Vurder hvilket behov lampen skal dekke

Alle lamper skal oppfylle et behov eller en funksjon. Det kan være at den skal fungere som allmennbelysning eller være en del av funksjonsbelysningen. Noen lamper har også en rent dekorativ eller stemningsskapende funksjon, men det handler fortsatt om å dekke et konkret behov.

Allmennbelysning eller generell belysning dreier seg ofte om plafonder, downlights, andre taklamper og eventuelt gulvlamper eller bordlamper for indirekte lys i rommet. Funksjonsbelysning er rettet mot et svært spesifikt område, som for eksempel en kjøkkenbenk, et skrivebord eller en lesestol.

Den dekorative stemningsbelysningen kan overlappe med de to første kategoriene, men kjennetegnes også av å være belysning som ikke har fokus på å dekke et spesifikt behov for lys som er nødvendig til å enten orientere seg i rommet eller til å utføre en spesifikk oppgave.

Filtrer og sorter tilgjengelige alternativer

Netthandel har en stor fordel sammenlignet med innkjøp i fysiske butikker: det er svært enkelt å sortere og filtrere de tilgjengelige alternativene. Disse funksjonene bør du definitivt benytte deg av når du handler lamper. Hvis du har gått ut brett under inspirasjonsfasen, er det også relativt enkelt å begynne å innsnevre utvalget – uten å gå glipp av noen spennende alternativer.

  • Lampens funksjon avgjør i noe grad hvilke lampetyper som er aktuelle, og det kan være relevant å begynne med å innsnevre sortimentet til for eksempel gulvlamper eller taklamper.
  • Farger og design er også svært relevante faktorer, kombinert med andre mål og ikke minst effekt på lyskilder – selv om det ikke alltid er mulig å filtrere på.
  • I dette trinnet er det også uten tvil lov å filtrere og sortere på pris. De aller fleste vil ha en øvre grense for hvor mye den nye lampen egentlig kan koste.

Ved å ta i bruk disse enkle trinnene, blir det forhåpentligvis en god del enklere å handle nye lamper på nett.

Du vil kanskje også like...