Opplevelser

Lamper og belysning – en svært viktig del av interiøret

Lys er en svært viktig faktor i et hvert hjem, og derfor bør også lamper og belysning være en del av den grunnleggende planleggingen av interiøret i hjemmet. Noen aspekter vil faktisk være styrt av byggeregler, for eksempel når det gjelder lysinnslipp, men på andre områder er det viktig å følge gode innredningsråd som gjelder belysning.

Tre typer belysning: generelt lys, arbeidslys og stemningslys

Å planlegge belysning kan være en helt egen vitenskap, og det er ikke uvanlig å lage en egen belysningsplan. Det kan være særlig relevant i skikkelig store rom og lokaler. Uansett kan det være greit å være klar over at belysning ofte deles inn i tre forskjellige kategorier:

  • Hovedlyskilden i et rom omtales som generelt lys. Det betyr at for eksempel downlights eller standard taklamper ofte kategoriseres som generelt lys. Det kan være svært praktisk å legge til rette for at lyskildene kan dimmes – slik at det er mulig å tilpasse belysningen etter bruken. Det stilles helt ulike krav til lysstyrke i løpet av året og dagen.
  • I mange rom er det også aktuelt med arbeidslys, men det gjelder ikke alle rom. På kjøkkenet kan det være belysning over benker og arbeidsflater, det samme gjelder i for eksempel vaskerom eller gang. I en stue er det ikke nødvendigvis behov for arbeidslys, selv om leselys kanskje også kan kategoriseres som en type arbeidslys.
  • Stemningslys er en relativt selvforklarende kategori. Denne type belysning skal skape stemning i et rom, uten å nødvendigvis lyse opp et spesifikt område. Stemningslys kan med fordel også kunne dimmes, samtidig som det også kan være aktuelt med forskjellige fargetemperaturer eller farger.

Forskjellige soner i rommet legger rammer for belysningen

Belysningen må selvfølgelig planlegges sammen med det øvrige interiøret, det gir ikke mening med lamper som ikke er plassert logisk sammen med for eksempel bord eller stoler. Det betyr at gode innredningsråd som inndeling i soner også påvirker plasseringen av lamper. En åpen løsning med stue og spiseplass er et godt eksempel.

Utover selve kjøkkendelen kan et slikt rom deles inn i tre soner: et område ved spisebordet, et område ved sofaen og et område med en lesekrok. Disse tre områdene trenger egne løsninger for belysning, for eksempel slik:

  • Over spisebord er det naturlig med pendellamper, gjerne to eller flere slik at hele bordet er godt belyst. Som en tommelfingerregel skal lyskilden plasseres minst 60 cm over bordet, slik at den ikke blender noen eller er i veien. Husk på at denne lyskilden bør kunne dimmes.
  • Ved en sofasone kan belysningen være lun og dempet. Dessuten må du selvfølgelig passe på at lyskildene ikke gir gjenskinn i TV-en, dessuten finnes det også mange løsninger som kan gjøre at belysning bak TV-en gjenspeiler det som skjer på skjermen.
  • En lesekrok, eventuelt integrert med sofaområdet, stiller egne krav til lamper. Den tradisjonelle stålampen har en fordel her – da lys mot taket kan gi inntrykk av høyere takhøyde.

Husk på belysningen neste gang du skal innrede et rom hjemme, da er du sikker på at lamper og lyskilder matcher det øvrige interiøret.

Du vil kanskje også like...